Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

Norn

*

Besökte det gamla bruket i Norn igår eftermiddag. Som så många andra gamla bruk beläget mitt ute i ingenstans, det här i storskogen mellan Söderbärke och Säter. De första noteringarna om ett bruk i Norn är  från början av 1600-talet men hyttan här med masugn och rostugn är från 1790. Som vanligt finns många gamla vackra byggnader, här kommer en, kanske förvaltarbostaden?

*

Gott om malva lite överallt

*

Här flera bostäder för lite mer vanligt folk

*

Stengrund, timmerhus i Falu rödfärg, vita fönsterbågar - enkelt och funktionellt

*

Inte bara malva, också överblomad rallarros, eller mjölke, om ni så vill

*

Inga panoramafönster här inte

*

Och som alltid på gammal kulturmark, brännässlor

*

Här har vi själva hyttan

*

Ganska hög faktiskt

*

Lite av bruksgatan

*

Och lite av miljö från bruksområdet

Det jag kanske tycker är mest fascinerande är att det fanns människor, aktiviteter, boende överallt ute på landsbygden för 200 år sen. Orter som den här som idag ofta inte har fastboende på flera mils håll var för ett par hundra år sen fyllda av sjudande aktivitet. Och inte bara här, överallt där det nu är tomt och tyst.

*

Tack för idag, suss gott alla!

*

Inlagt 2014-08-02 23:56 | Läst 4135 ggr. | Permalink
Jag gillar sådana här gamla miljöer, och vad kul att en del finns kvar och tas om hand. Som du skriver, enkla och funktionella byggnader. Få och små fönster för att behålla värmen inomhus. Många dagsverken utförda på denna plats, trötta ryggar och värkande händer.
Den sista bilden är ju helt suverän. Ljus och djup och ett stående format som jag är så svag för. Bilden med vattenpumpen i förgrunden tittade jag också på en lång stund. Du har fångat miljön och karaktären på denna plats på ett förträffligt sätt.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder Björn!!! Speciellt den tredje, fastnar ännu finare... Känns nästan lite ledsamt, att bruk, orter tynar bort... från något som en gång var... Skickligt sett!!! //Peter
Jättefina bilder. Jag håller med om att det är tråkigt att dessa gamla samhällen mer och mer försvinner. Men ändå tur att vissa delar bevaras och underhålls. Om inte annat för att fotograferas till eftervärlden.
Ha det fint!



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg