Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

Supermakro - förstoring 40 000 ggr

Det finns ju fotoaktiviteter som nästan aldrig redovisas här, tex vetenskaplig fotografering. För att råda bot på detta blir det här en sån. Andra halvan av 60-talet arbetade jag mkt med elektronmikroskopi och jag använde hela tiden fotografering med glasplåter ca 6x9 cm som dokumentationsmetod. Det var ju Bob Bovin här på FS som i sin blogg den 24/1 ledde mina tankar hit. Jag gör som jag brukar i mina bloggar, skriver lite i anslutning till bilderna, men skit i texten om ni inte är intresserade, den är väldigt teknisk, bilderna har faktiskt ett egenvärde som foton. Tredje bilden har starka likheter med ett kyrkfönster (men straxt under en tusendels millimeter i diameter). TEM-bilderna här är alla tagna med ungefär ett sånt elektronmikroskop (Philips TEM 100) som Bob har med på en av sina bilder (med familjen framför). 

Första bilden är en TEM-bild (TEM = Transmission Electron Microscopy) som visar en primärt bildad Al3Fe-utskiljning (utskiljning = partikel) i olegerat aluminium som alltid innehåller begränsade mängder av järn och kisel. Nålformen är uppenbar. Virrvarret av krokiga "linjer" runtomkring är sk dislokationer. Förstoring på mitt original 40 000 ggr, ni ser my-märket så ni kan själva se vilken förstoring ni har på era skärmar (på min blir det ca 50 000 ggr)

IMG.jpgIMG.jpg

Nästa bild, fortfarande TEM och förstoring ca 25 000 ggr, är på en höghållfast Al-Zn-Mg-legering som också innehåller mindre mängder krom, mangan, järn och kisel och visar bla sekundärt bildade krom- och mangan-haltiga utskiljningar. Intressant är att partikelfördelningen är tydligt stråkformig vilket har en koppling till skiktkorrosion som den här typen av legeringar kan uppvisa.

IMG_0001.jpgIMG_0001.jpg

Så en bild på ett Al-Al3Fe-eutektikum, TEM 20 000 ggr, vackert cirkelformat (eg sfäriskt format)

IMG_0002.jpgIMG_0002.jpg

Starkt koncentrerade dislokationsstråk i en aluminiumlegering, TEM 15 000 ggr, som passerar en subkorngräns med viss vinkeländring

IMG_0003.jpgIMG_0003.jpg

Så en SEM-bild (SEM = Scanning Eletron Microscopy) som omväxling (11 500 ggr på orginalet) som visar en delvis uretsad utskiljning, sannolikt Al3Fe

IMG_0004.jpg

IMG_0004.jpgSista bilden är tagen i TEM:et men är en sk elektrondiffraktionsbild som ger information om vilken kristallstruktur som finns i provet

IMG_0006.jpgIMG_0006.jpg

Kul va?

Inlagt 2014-01-28 12:05 | Läst 2585 ggr. | Permalink
Hej,
Kul med elektronmikroskopi. Du började före mig, jag tog mina första bilder med ett Philips 120 kV 1975 Vi i Lund jagade fel i kristaller på atomer nivå.
Ha det bra
Bob
Svar från Khalad 2014-01-28 13:59
Jo, det var verkligen roligt! Vi var ju aldrig nere på atomär nivå, det kom väl när fältemissionskatoderna började komma. Däremot gjorde jag några jobb på 1 MeV-mikroskopet som stod på IM (Institutet för Metallforskning).
Trevlig vecka själv/ Björn T
Bob Bovin 2014-01-28 16:13
Hej igen,
Va spännande, körde du Aronssons miljonvoltare. Jag såg aldrig den. Långt senare körde jag miljonvoltaren i Sendai, Japan och 3-miljonvoltaren i Toulouse, Frankrike.
Ha de bra
Bob
Svar från Khalad 2014-01-28 20:09
Jo, den stod i en egen byggnad där på Drottning Kristinas Väg. Och en häftig känsla var det! Det just nu häftigaste elektronmikroskopet finns väl på Linköpings Universitet, tror faktiskt det är ett av de mest avancerade i världen.
Björn T
Vad häftigt!
Svar från Khalad 2014-01-28 20:10
Häftigt är precis rätt ord. Det ÄR spännande att titta in i en värld som annars vor helt osynlig! Hälsningar/ Björn T
Kul att någon mer visar lite udda tekniker. Jag hade vanliga ljusmikroskopiska bilder i ett par inlägg förra veckan. Vårat TEM är inte igång så jag nöjde mej med LM. SEM bilder är nog de som de flesta har lättast att förstå, i synnerhet om man inte förstorar alltför mycket.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2014-01-28 23:26
Hej Lena, vad roligt att det finns fler som tycker teknik kan vara spännande! Och du har helt rätt, SEM-bilder är i regel mkt lättare att intuitivt förstå än TEM-bilder. Särskilt förstås om man plockar in lite insekter, blomdetaljer och liknande. Hälsningar/ Björn T



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg