Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

Kaosprincipen

Det verkar finnas två sätt att förstå verkligheten eller kanske riktigare, att leva verkligheten. Kaosprincipen kontra den genomtänkta vägen. Jag gillar kaosprincipen, naturens egen väg.

Låt mig ge ett exempel, ett grenverk i snö

DSC05674-2.jpgDSC05674-2.jpg

Bilden ovan är en croppad del av bilden nedan

DSC05674.jpgDSC05664.jpg

För mig är det uppenbart att  första bilden visat ett kaos - ett virrvarr av grenar och även om det får en vacker mjuk yttre form i helhetsbilden är kaoset kvar - jag skulle inte vilja få i uppgift att ta fram  ekvationen ens för silhuettprofilen. Och mest fascinerande av allt - detta kaos frambringar varje år den mest underbara sommargrönska med en rikedom som är oändlig.

Bara för jämförelsens skull tar jag med en tredje bild, och det är lätt att se vilket som är människans verk och vilket är naturens. Människans verk är fyllt av vinklar - gärna räta - uppmätta och planerade avstånd - gärna lika - och släta ytor - gärna hårda och rentav blanka.

Dualitet

Det bästa med människans verk i den här bilden, enl min mening, är att det förmår spegla lite av rymdens oändlighet och lite av dess mystik. Och just den här bilden har jag gjort tidigare, för att i en och samma bild och utan ord säga det jag sagt ovan.

Önskar er alla en fin tisdagskväll!

Inlagt 2014-01-21 18:27 | Läst 3895 ggr. | Permalink
Kaosprincipen har följt mig hela livet, på gott o ont! Hälsn, LO
Svar från Khalad 2014-01-22 00:41
Naturen går alltid från lägre entropi till högre, dvs mot högre grad av oordning (termodynamikens 2:a huvudsats) så det är bara arr räkna in dig och mig till naturen också! Tack för fint inlägg och ha det bra!/ Björn T
Bilderna är trevliga. För mig ligger det närmare till hands att säga att naturen är spontan än att den är kaotisk. Det finns ju en ordning och en balans även i naturens skenbara(?) kaos. Men det är klart att jag förstår vad du menar.
Att naturen är spontan är inte bara sant, det är ju närmast en tautologi, jag menar det är ju nästan en definition på spontanitet att den är naturlig, ej påtvingad. Och visst finns det balans i naturen, men för mig är just det nästan ett under - att det ur det kaos och virrvarr som bilderna visar kommer en så underbar skönhet och balans. Fin diskussion - tack och god natt!/ Björn T



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg