Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

Barns värld (3), Lightroom och cropping

Förmågan att vara i nuet, förmågan att vara total, spontanitet och livsglädje, extas i sinnet - allt finns hos barnen, här Vilma

DSC09318.jpg

......och medan åren går får vi allt svårare  att uppleva samma livsintensitet. Varför?

En enklare fråga om ni till äventyrs inte kan svara på den ovan:

För oss som använder LR, hur kan vi enkelt ange croppningsfaktorn när vi croppat? I PS får man ju en procentsiffra, ofta när man jämför bildkvaliteter croppar man 100%. Bilden ovan är croppad från  6000x4000 till 2245 x 1410. Vilken croppningsfaktor är det?

Inlagt 2013-12-19 00:05 | Läst 2652 ggr. | Permalink
Om du croppat, alltså beskurit bilden är faktorn ca 2,7 ggr.
-affe
Svar från Khalad 2013-12-19 13:39
Jo, det förstår jag, 6000/2245=2,7. Men jag menar kopplingen mln %-faktorn som man ser hela tiden man jobbar i PS och det här värdet. 100 % i PS, vilken förstoringsfaktor blir det?
alf109 2013-12-19 15:00
Du menade skala i procent? Det är bara att invertera skalfaktorn: 1/2,7≈37% :)
-affe
Svar från Khalad 2013-12-19 18:06
För att vara säker på att jag förstår - 100 % i PS innebär att jag skalat upp bilden 10 ggr?
alf109 2013-12-19 18:44
Nej hundra procent i ps innebär att en pixel från kameran blir en pixel på skärmen.
Med andra ord om du har en bild på 6000 x 4000 och tittar på den 100% på skärmen, som har en upplösning på 72 dpi (vilket är ganska vanligt) kommer bilden motsvara en förstoring på ca 212 x 141 cm.
Svar från Khalad 2013-12-19 23:59
Förstår fortf inte vad %-siffrorna i PS står för. När jag går in i PS brukar %-siffran vara 25.
Vad står den för?
Begriper att när jag går upp till 100% från 25 har jag på skärmen dragit upp bilden 4 ggr
Inser också att om jag croppar från 6000 x 4000 till 1500 x 1000 och drar upp den delen till samma bildyta som jag hade när jag först tittade på den "obeskurna" bilden har jag också dragit upp bilden 4 ggr.

Eg har jag en mkt enklare fråga - finns det ngt enkelt sätt att i LR se den %-siffra som i PS alltid är angiven? Min arbetsgång i LR är ju sådan att jag ofta först croppar bilden ngt - jag har inte kommit så långt att jag komponerar mina vardagsbilder till färdigt utsnitt. Därefter låter jag programmet förstora den visade bilddelen så att den upptar samma yta på skärmen som den icke croppade bilden gjorde. När jag kommit dit skulle jag vilja veta vilken 5-siffra det motsvarar i PS
alf109 2013-12-20 00:26
Jag använder aldrig procent när jag jobbar med bilder så jag vet inte om det går att få fram i lightroom. Men i lightroom görs ju inget åt originalfilen utan man exporterar ju alltid ut en kopia med de justeringar man gjort till det format och upplösning man vill ha.
erro.se 2013-12-20 12:11
100% i Photoshop betyder som sagt att en pixel i bilden visas av en pixel på skärmen. Detta motsvaras i Lightroom av 1:1. Sen får man skilja på croppa (beskära) och zooma. 100% och 1:1 anger zoom-grader och har inget med cropping att göra. Cropping är ju att beskära bort pixlar från bilden, så att du får en annan bild. Denna andra bild kan ju också visas i 100% (1:1).
Vilken strålande charmig bild!

När vi växer upp konfronteras vi med en växande mängd sociala krav, och vi strävar förstås spontant efter att anpassa oss. Varför? Jo, för att vi behöver omvärldens gillande. Det gäller ju särskilt barn, som känner sig totalt beroende av den omgivande vuxenvärlden. I denna fortgående anpassningsprocess tappar de flesta av oss delvis kontakten med vårt eget sanna jag. Och därmed går också barnets spontana livsglädje och närvaro i nuet förlorad. En del av de förlorade värdena kan återerövras. Genom t ex mindfullness eller andra terapimetoder, meditation eller systematisk träning av den egna medvetenheten.

Mina 25 öre :-)
Svar från Khalad 2013-12-19 18:14
Hej Ernst, vad glad jag blir för att du gillar bilden! Och för att du gillar att svara även på mina funderingar! Jovisst, barn, allrahelst riktigt små barn, är totalberoende av sina föräldrar. Utan föräldrar (eller andra "vårdnadshavare") överlever vi helt enkelt inte. Men processen är inte slut där med föräldrarna, den pågår där hela tiden. Och fortsätter in i vuxenlivet om man inte är medveten, precis som du säger. Låter som du gör en del, liksom jag. Mediterat i många, många år liksom mkt annat. Varit en hel del på Baravara om du känner till dom, i början som deltagare sen som assistent el helper el vad vi kallar det. Hälsningar/ Björn T
EGW 2013-12-20 19:13
Nu har jag kollat Baravara på nätet. Verkar vara ett mysigt ställe. De nämner bl a Eckhart Tolle där. Han bor ju tidivis här på Saltspring Island, även om jag aldrig träffat honom. Men jag har läst vad han skrivit och tycker att han är den av de stora och äkta lärarna. Det finns många fina klipp med honom på Youtube också.
Svar från Khalad 2013-12-20 20:14
Vad roligt att vi hittar gemensamma intressen/ kontaktpunkter! Är ingen specialist på Eckhart Tolle men har läst ett par av hans böcker och tycker mkt om dom. Baravara är jättefint, det är fantastiskt bara att vara där! Min eg mästare är Osho, har du hört om Tolle har du säkert hört om honom också! Hälsningar/ Björn T
EGW 2013-12-22 01:30
Visst känner jag till Osho. I Sverige hade jag många vänner som jobbade med hans idéer. Men själv fördjupade jag mig aldrig i Osho, jag hade så många andra källor att ösa ur. Vad man än gör, så är det viktigt att följa sitt hjärta. Att vara helhjärtad. Jag vill inte säga att Tolle är den viktigaste av mina auktoriteter, men han känns äkta och genuin och har mycket att ge. Men det är intressant med den andliga atmosfären här på Saltspring. Somliga säger att detta är en spirituell kraftplats. Till och med Dalai Lama lär ha hävdat det. Därmed må det vara hur som helst, men en sak är klar, det är ett ovanligt ställe. Konstnärer, författare, musiker och andligt intresserade har dragits hit på ett påtagligt sätt. Här finns en stor öppenhet. Vilket förstås gör det särskilt lätt att komma hit från ett annat land och slå sig ned. Vi har hunnit få väldigt många vänner här de tio år vi bott här.
Härligt söt tjej som du dessutom fångat väldigt fint!!!
Du ställer så svåra och existensiella frågor.... Men jag inbillar mig ändå att de har ett svar.
Anledningen till att vi förändras, är att med ökande ålder, ökar också ansvar och allvar. En del av livet.
Just därför, ser jag det som viktigt att barn få vara barn så länge som möjligt. Allvaret kommer att krypa på vare sig man vill eller inte. Och ibland kan jag fråga mig om vi vuxna är dåliga på att känna in barns "läge"??
Ta t ex och kika på Adventskalendern nuförtiden. "Arga gubbar i kostym", är det det som vi ska mata våra barn med?? Eller speglar det mer det som vi vuxna tror är "barnhumor"??? Till vilken ålderskategori vänder sig Adventskalendern? Troligen till Vilmas ålder... men tycker hon det är kul?? Eller hade Teskedsgumman varit roligare?? Igår hörde jag "jävlar"... när jag va liten sade man "Götapetter"... :) Gillar barn kostymer?
Lite tankar... Ha en fin kväll!! //Peter
Svar från Khalad 2013-12-19 19:16
Hej Peter, nu har jag precis kikat på dagens adventskalender! Nja, håller nog med dig, särskilt roligt kan det inte ha varit för barn. Inte för vuxna heller för den delen. Och visst är det som både du och Ernst säger, allvaret och ansvaret, jobbet och huset, bilen och familjen, banken och pengarna , maten och julklapparna......................... Egentligen kanske jag inte frågar för att jag inte vet, utan för att jag undrar. Måste det vara så här, måste det verkligen vara så här, jag menar, måste det VERKLIGEN vara så här? Är alla dom här sakerna jag räknar upp, är dom verkligen viktigast? Viktigare än frihet, glädje, kärlek, närhet.........
Önskar dig en fin jul!!!/ Björn T
Peter-L 2013-12-19 19:24
Nej, det måste inte vara så.... Men jag tror att det är bra om det är så...
Och det är därför jag tidigare skrev om att vi Vuxna måste guida ungdomarna (tids nog) in i detta.
För det är bra med jobb, vi måste bo, det är bra med en bil för transport, det är fint med en familj, det är gott med god mat, det är bra att ha pengar.... allt det här är bra. Men det behöver ju inte betyda överflöd...
Det du beskriver är ju Härligare!!! Men i mina ögon en hypotes... Lek mycket med söta Vilma nu... och stötta henne sedan för att landa bra i allt ovan... Så, måste det va.... ;)
Ha en God Jul!!! //Peter
Svar från Khalad 2013-12-19 21:25
Roligt att fortsätta dialogen med dig. Det låter väldigt klokt. För jag menar ju inte heller att det är ngt fel med det "vanliga" livet, bara att det jag nämner sen har fått lite för lite plats i MITT liv tidigare och känns väldigt viktigt nu. Med barnbarnen får jag ju liksom en andra chans att vara närvarande! /Björn T
Peter-L 2013-12-19 21:43
Tack Björn! Och jag förstår såklart att du vet. Men vi lever ju i en verklighet. Och jag tror på att göra det bästa av den. Med kunskap och ansvar... Allt för att våra härliga barn skall ha en fin framtid. Mysigt att få tid med dina barnbarn. Njut! Jag är säker på att de njuter av ditt sällskap.... Ha det gott!! //Peter



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg