Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

Färg eller svart/ vitt? Och hur välja färgtemperatur i färg?

Färg eller svart/ vitt? Eller både och? Idag kom första riktiga snön här i södra Dalarna, även om det varit aningen vitt på vissa ställen redan tidigare. Både igår och idag har det blivit några bilder, och trots att jag behåller färgen är några av bilderna närmare svart/ vita i sin karaktär. Kanske borde jag gjort dom svart/vita? Tar tacksam emot synpunkter på det. Ett annat sätt att se på det är ju att jag slapp välja mellan färg och sv/v, det blev ngt mitt mellan.

Idén med bilderna är att förmedla lite av det genuina gråväder som varit de senaste dagarna, idag var klockan knappt två när det började skymma, och mha stativ fotade jag tills det var nästan mörkt. Det som slår mig när jag nu ser bilderna i ett sammanhang är att jag är väldigt osäker på lämplig färgtemperatur, bilderna har inte en genomgående grundton utan många olika. Hur väljer jag färgtemperatur när skymningen gör att något neutralfärgat inte finns - skymningen har ju en blåton, det heter ju inte blå timmen inte för inte. Jag menar att eftersom inget neutralfärgat finns kan jag inte använda pipetten.

#3070732

#3070733

#3070734

#3070737

#3070744

#3070757

#3070763

Ta det försiktigt nu i stormen! Här har ännu inget märkts, men i södra delen är det visst inte så kul just nu. Godkväll!

Inlagt 2013-12-05 23:09 | Läst 2619 ggr. | Permalink
Det finns bara ett svar, du justerar färgbalansen så att den överensstämmer efter hur du du vill ha bilden. Det är ju du som bestämmer. Hälsn, LO
Svar från Khalad 2013-12-06 23:17
Jo, det är klart du har rätt, ändå känns det som jag skulle vilja ha nå´n som säger typ "Ja, men det förstår du väl, du ska en färgtemperatur mellan 4800 och 4875, basta!" så slipper jag fundera, slipper tänka, slipper välja och slipper bestämma mig!/ Hälsningar/ Björn T
Tyckte dom passade ypperligt i nåt mellanting! Färgerna blev härliga och lite lagom dova så där, precis som det är just nu!
Ha en fin dag!
Svar från Khalad 2013-12-06 23:18
Oj, tackar för det! Har inga bilder från idag, men idag var det en färg - snövitt! / Björn T
Hej Björn.
Frågan om svart / vitt eller färg kan göras om och om igen. Och du kommer att få många olika svar.
Frågan om färgbalancen kommer det också att finnas många olika åsikter om. Färgseende är väldigt subjekltivt. Om svartvitt fotografi kan också diskuteras både tonomfång, kontrast, tonalitet, etc.
I slutändan är det du som fortograf att avgöra vad det är som du vill visa oss. De forskeliige tekniker kan användas för olika teman och motiv.
Många hälsningar från Erik / DK
PS: Jag gillar speciellt nummer 2, 3 och 4
Svar från Khalad 2013-12-06 23:21
Hej Erik, tack för din kommentar! Jo, precis, det är just det - färgbalans, tonomfång, kontrast, tonalitet. Kolla mitt svar till LO!/ Björn T



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg