Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

Tar du bra eller dåliga bilder?

Eller tar du lika bra bilder som jag?

 Jag gillar Fotosidan. Inte minst gillar jag mångfalden. Mångfalden av bilder, mångfalden av fotografer. Här finns teknik och här finns här finns konstbilder. Här finns proffs och här finns amatörer. Här finns långa bloggar och korta, här finns bloggar med en bild eller med 25. Det är bara att välja. Det är liksom det fina, jag kan välja det jag gillar. Men har jag lust kan jag kika lite på sånt jag inte gillar. Eller sånt jag inte trott att jag gillar. Ibland visar det sig att jag gör fynd bland sånt jag inte gillar - jag lär mig nå´t nytt.

Jag har lärt mig massor på Fotosidan - om skärpa, om färgåtergivning, om LR och PS, om makro, om ljus. Jag har inspirerats av andra fotografer som kan sånt jag inte kunnat. Men framförallt har jag tittat på andras bilder. Och jag lär mig mer och mer, inte hur jag ska göra mina bilder så att de liknar andras, liknar de "duktiga" fotografernas bilder, utan vilka bilder jag gillar, och kanske rentav varför jag gillar dom.

Jag har fotat länge, väldigt länge, men alltid längtat efter att få lägga mer tid på foto, lära mig gå på känsla och inte teknik och mer än allt annat, få uttrycka vad jag känner i bilderna istället för att visa bilder på vad jag ser. Sista året har jag börjar resan, på Kulturama-kurserna, på Fotosidan, genom besök på Fotografiska, genom hur jag disponerar min tid. Och jag ser att något börjar hända med mina bilder - JAG gillar dom bättre än mina tidigare. Vad ni tycker skiter jag i. Eller i alla fall nästan.... Det är klart, det är roligt att få beröm. Men här vill jag lära mig se upp. Beröm smickrar mitt ego. Kanske är jag duktig, åtminstone lite...Men det är inte det jag innerst inne vill, jag vet ju att det jag vill är att uttrycka mig själv i mina bilder. Eller åtminstone i en del av dom. Andra bilder ÄR ju familjebilder, och varför ska dom vara något annat än just det? Här kommer en bild jag gillar på Elias. Den tror jag inte jag tagit för tre år sen. Om ni gillar den är det kul, gör ni inte det gör det inget, Elias kommer ha den i nå´n av de fotoböcker jag brukar göra.

DSC00927.jpgDSC00927.jpg

 Det finns fortfarande saker jag kunde gjort bättre - den blå tröjan stjäl lite för mkt uppmärksamhet tex! Men jag ligger på golvet, bredvid Elias, det hade jag inte gjort för några år sen (men det känns både i knäna och ryggen)

Eftersom jag själv väljer vad jag vill se, vad jag vill lägga min tid på när jag är på Fotosidan, blir jag förvånad när andra klagar. Över att kvaliteten på bilderna blir sämre, det är sällan det finns  "...verklig kvalitet...", över att bloggarna är för långa eller har för många bilder så att kvantitet får ersätta kvalitet i "prestationsjakten".....Eller att det finns för mkt positiva kommenterer kring bilder och bloggar som inte är värda det....Varför inte titta på det ni gillar och strunta i resten.

Det här betyder inte att jag tycker alla bara ska dela ut positiva kommentarer, tvärtom. Skulle uppskatta fler kommentarer som säger vad det är som gör att ni inte gillar eller tycker om en bild eller en blog. Men det är jättestor skillnad på att säga jag gillar inte långa bloggar, dom tråkar ut mig mot att att säga att bloggarna är för långa på Fotosidan.  Både du och jag är en i mängden, kanske finns det en och annan som gillar det vi inte gillar.

 

Inlagt 2013-11-08 23:47 | Läst 2426 ggr. | Permalink
Intressant och tänkvärt inlägg! En del hävdar att FS spelat ut sin roll, och andra som jag fortsätter att spy ur sig meningslösa bloggar om allt och inget (jag antar att mina hör till dem du ratar)

Hur som helst är poängen (tycker jag) att åtminstone någon läser och helst också kommenterar - det gör att man får nåt slags bekräftelse att man gjort något (rätt eller fel) :)
Tvärtom Anders, du är en av dom många jag gillar för du harxrespekt för andra. Och jag har inget emot långa bloggar om dom handlar om ngt som intresserar mig. Egentligen vet jag inte om det finns dom jag inte gillar, men det finns kommentarer jagvinte gillar och oftast handlar det om att istället för att ta ansvar för sig själv o säga att det där gillar jag men inte det där, säger man att det där är bra och det där är dåligt
Anders F. Eriksson 2013-11-09 00:28
Tack! Jag brukar vara försiktig med att säga hur folk ska göra, utom när de ha uppenbart fel :)
Mycket tänkvärt inlägg och jag verkligen gillar din bild!! =) Att ge kritik tycker jag är svårt, för alla gillar olika. Du skriver själv att du tycker att den blåa färgen stjäl uppmärksamhet, och det kanske den gör, men jag såg bara Elias härliga ansikte och hans glada ögon! Hade du inte skrivit om det blåa hade jag inte sett det, medans nån annan kanske hade sett bara det...
Ha en fin dag!
Svar från Khalad 2013-11-09 13:30
Hej Heléne, tack för din fina kommentar! Och roligt att du gillar bilden, det är klart det är roligt att få positiva kommentarer. Roligt också att se att du är tillbaka med dina bloggar och bilder, har just undrat om du flyttat ngn annanstans (med bloggarna och bilderna menar jag). Dina bilder är ju nästan alltid såna jag tycker om, du leker med färg och form på ett sätt som inspirerar och du hittar ofta nya sätt att nå dit. Önskar dig en fin weekend!
Björn T
Ett klokt och tänkvärt inlägg!
Jag tycker också att variationen på FS är en del av behållningen och hoppas att de förblir så.
Trevlig helg!
ewa
Svar från Khalad 2013-11-09 13:35
Hej Ewa, tack för DINA fina kommentarer. Och roligt att höra av dig igen! Har lite dåligt samvete för jag har inte varit så bra på att ge dig och många andra kommentarer på sistone, tillvaron har varit lite rörig ett tag med mkt tid på sjukhus och annat, stunderna med FS har varit få och ganska korta och när jag väl gjort ngt har jag nog fokuserat på eget för att få lite avkoppling. Önskar dig också en fin helg!/ Björn T
Ewa Kirjavainen 2013-11-13 12:34
Ingen fara, jag tror att vi alla är medvetna om att tiden inte räcker till allt man vill göra. Ibland hinner man bara svara på inlägg och ibland hinner man njuta av andras inlägg en liten stund extra. Hoppas du mår bra!
Det är redan skrivet, men även jag tycker att det är ett klokt inlägg. Jag kan uppleva att det finns en tendens att ibland försöka intellektualisera fotograferandet. Just det där med mängd vs. kvalitet. Jag tycker som du att breddan på FS ska vara och är stor. Här finns mycket kompetens men också "fnul", i mina ögon.
Det jag tycker är synd, är att poolerna håller på att erodera vad gäller kommentarer, kritik. Något vi är dåliga på att ge och ibland att ta emot. Och jag tror att just därför blir det mest "ryggdunk", vilket såklart värmer men... Bra konstruktiv kritik tycker jag vi borde se och ge mer utav. Jag försöker, och får oftast positiv respons på det. Och bilderna på FS håller, oftast, en så pass bra nivå, så att det finns inget riktigt "dåligt". Och värt att nämnas är ju återigen att smak är subjektivt. Och kritik handlar ju inte om att göra om bilden, utan mer om hur man själv skulle kunna tänka sig att "förbättra" den... men under samma förutsättningar!! För om inte så är det ju en helt ny bild... :)

Vad gäller din bild på Elias, så tycker jag att den är fin, lite spännande. Ansiktsmålningen skapar frågor, ögonen fäster en fint och det gör också att jag inte tycker att tröjan tar för mycket uppmärksamhet. Tvärtom, så lyser det upp och ögonen fångar... Skulle jag ändra något, så hade jag jobbat bort "florsockerbiten" på hakan, kanske.
Jag tycker att man kan känna att han tyckte att det va lite kul att bli målad, att ligga där och bli plåtad...

Ha en bra lördag med laddad kamera!! //PeterL
Svar från Khalad 2013-11-09 13:59
Hej Peter, tack för din kloka och eftertänksamma kommentarer! Vi är uppenbart överens om det här med bredden på FS. Sen fattar jag inte riktigt vad du menar med "fnul", berätta gärna mer. Vi är också helt överens om att det inte bara är ok utan eftersträvansvärt med utförligare kritik, både positiv och negativ. Det här med bra och dåliga bilder skulle jag gärna vilja utveckla mina synpunkter kring, det kommer nog i ngn senare blog, det kräver lite tid. Men det har lite koppling till det du säger om bildpoolerna. Har själv varit mkt lite aktiv i dom, helt enkelt därför att jag känner att nästan alla bilder tas i ngt sammanhang, och jag har känt att det varit lättare att kunna ge ngt av det sammanhanget när jag visar bilderna. Visst kan jag också tycka att en bild ska stå för sig själv, men i min värld finns det tror jag ALLTID ett sammanhang även om det inte är utsagt. Bara för att ta ett par exempel så tror jag
1 att det finns många kanonbilder här på FS som aldrig skulle ha en chans att komma in på Fotografiska
2 att om jag plockar ut en enskild bild från ngn av världens mest kända fotografer och sätter in den på FS är chansen stor att den inte skulle få så många kommentarer överhuvudtaget
Se där, nu är jag i färd med att utveckla mina synpunkter, men jag behöver lite mer tid, får återkomma...
Ha det bra, kul att du gillar bilden på Elias (faktiskt valde jag medvetet att ha kvar matsmulan på kinden, jag såg den och vet hur jag tar bort den, men med den kvar är det lite mer Elias om än en lite "sämre" porträttbild (se där, där har vi det där med sammanhanget igen...)
Peter-L 2013-11-09 15:48
Hej igen Björn,
Med "fnul", menar jag de som älskar att grotta ner sig i micrometerdetaljer. Jag kan personligen bli lite "trött" ibland när någon i ett forum ber om råd.... "Jag ska köpa min första systemkamera för att ta nattbilder"... Okej, en nybörjare, första kameran... Och sedan börjar det... "Ja, ska du ta nattbilder så är Canon 1DX att föredra, den är fantastisk i svagt ljus"... Det som inte nämns är att den kanske kostar 50.000 kronor... Om du förstår hur jag menar.... Om jag får uttrycka mig så, att "nördarna", som tappar konceptet innan de ens börjat... De som kan pixelpeepa en bild men glömmer känslan, helheten...

När det gäller pooler så ser jag det lite annorlunda kanske. För mig handlar ju poolerna om en genre som man gillar och är intresserad utav, så där hänger jag nog inte med i det där med sammanhang... Bilden på Elias, tycker jag t ex kan stå för sig själv som porträtt.... Men kan, såklart, även få en berättande story, om golvliggande, armar och ben... Båda funkar, men för mig är poolerna just den fristående bilden... Men det är ju min syn det...
Jag förstod dessutom att du medvetet valt att ha kvar kornet. Det är ju uppenbart så. Jag tycker bara att han va så fin och ren om munnen i övrigt så... Men åter igen, en smaksak. Och är det något jag lärt mig och värnar, så är det att Smak Är Subjektivt!!! Men det är oerhört kul med andras tankar och ögon... Hälsningar, Peter.
Svar från Khalad 2013-11-09 18:57
Uppskattar dialogen, roligt att få byta åsikter! Förstår precis vad du menar när du förklarar fnul....på kornet skulle jag vilja säga. Har en alldeles egen erfarenhet. Av "historiska" skäl är det Sony för mig, skaffade mig ett antal hyfsade obj redan på analogtiden (Minolta/ Konica/ KM..) och så har jag följt med och trivts. För ett år sedan köpte jag min första fullformatare, 99:an några månader efter att den kommit ut och började nat-vis läsa 99-tråden i Forum och hade hoppats få lite synpunkter från andra 99-användare. Den är väl nu över 100 sidor i en enda ström av inlägg som i stort sett alla förklarar hur otroligt dålig, dyr och ointressant den är jämfört med canikon. Då och då är det ngn som säger ngt om att man ska ha en kamera man trivs med men några meningar längre ner är man igång med tester, dpreview-resultat , sensorkurvor mm mm som ju alla visar.....pust. Ändå stortrivs jag med min.

Samtidigt tar jag ju intryck av vad andra säger. Har nu en alternativbild med Elias utan matsmula och den är ju också bra...Nu när du pekat på skräpet stör det ju intrycket lite......
Bara lite tråkigt att när man väl kommer till skott och läser din blogg så har du förstås hunnit ta bort bilderna vad det nu kan tyda på?
Svar från Khalad 2014-05-18 21:42
Tråkig ton i din kommentar.
Så här var det. För några månader sen raderade jag av misstag ca 600 bilder på Fotosidan när jag var inne på mitt Lightroom. Jag visste inte ens att jag kunde radera bilder på Fotosidan genom ngt jag gjorde i Lightroom. Ca 500 av dom har jag med rätt mkt arbete lagt tillbaka men 100 återstår - det ta ganska mkt tid. Håll till godo - nu har jag lagt tillbaka bilden på Elias också.
Bara lite tråkigt att när man väl kommer till skott och vill kolla med vem man pratar finns förstås inte ens en bild på personen ifråga vad nu det kan tyda på?



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg